Udskriv denne side

Dagligdagen

I hele børnehavealderen er legen den dominerende virksomhed, hvor barnet bearbejder følelser og skaber deres egen fantasiverden og afprøver virkeligheden. Derfor er det vigtigt, at børnene kommer ud og oplever for at få stof til deres lege og dermed udvikling. Vi kører med tog, bus, går på museer, i teater, i svømmehallen, besøger arbejdspladser, andre institutioner, legepladser, besøger hinanden, går ud i naturen, tager på indkøb m.m. Vores planlægning fungerer som et skelet, således at vi også kan efterkomme børnenes ofte spontant opstående forslag til aktiviteter og ture. Herudover vil vi støtte børnene i deres kreative udfoldelser ved blandt andet at lave rytmik/musik/teater, diverse klippe/klistre/maleting. Børnene øver sig i at tage tøj på selv og hjælpe hinanden. Det, at legen ikke er domineret af voksne, giver børnene mulighed for at gøre deres egne erfaringer for eksempel ved at løse konflikter.Men det er vigtigt at de voksne er til stede i dilaogen med børnene, støtter dem i at give udtryk for deres føleser og oplevelser og blive gode venner igen. Børnemødet hjælper børn og voksne i at formulerer sig, lytte til hinanden, huske og meddele sig til hinanden. Vi er en børnehave med gode traditioner og fester.Børnemødet er en fleksibel demokratisk proces.

Privat Legetøj

Man må altid have et "overgangs objekt" med i børnehave. Det er ofte noget der har en trøste funktion og som for barnet forbinder hjem og børnehaven.                                                     Vi har på børnenes initiativ inført legetøjsdage. De ligger ikke fast men bliver meldt ud i god tid. Her kan bønene tage et stk. legetøj med. Det fine ved det er at det indbyder til nogle lidt andre lege og legerelationer. Det er godt at overveje hvilket legetøj man giver sit barn med. Det kan dels blive væk, det plejer dog altid at dukke op igen, og vi kan ikke tage ansvar for noget meget skrøbeligt legetøj.

Struktur

Klokken 9.15. samler vi ofte børnene til en samling i en rundkreds. Her er to børn Børnemødehjælpere sammen med en voksen. Børnemødehjælperne vælger hver en sang som de tegner på vores tavle, det samme gør den voksne. Det er til BM at vi siger godmorgen til hinanden, synger, siger rim og remser, laver yoga eller anden bevægelse og til sidst informerer børnene om dagens planer. Herefter får de et stykke frugt og brød.. Vi er 24 børn i Æbelø, dem opdeler vi i 3 familiegrupper på tværs af alder og køn. De fungerer som spise grupper hvor de også har deres faste gå ven. Vi ønsker at den måde vi drager omsorg på også bliver en del af børnenes måde at være inkluderende over for hinanden. Og at vi i fællesskab med forældre opbygger en social adfærd og omsorg for hinanden. Til hver gr. Er der fast tilknyttet en pædagog. Vi læser bøger der er tilpasset børnenes alder og forståelses niveau.

Nogle dage fungerer børnene på tværs af grupperne, efter venskab og normering. At grupperne også kan være alders opdelte, skyldes pædagogernes erfaring med, at jævnaldrende børn skaber de bedste gruppebetingelser til nogle aktiviteter. <b>Mad</b> Vi er tilknyttet Københavns kommus madordning og har egen produktion. Vi inddrager børnene i madordning.

Børnene får fuld bespisning fem gange ugentligt. Denne ordning kører også inden for demokrtiets muligheder og fleksibilitet. Herefter hviler og sover de børn der har brug for det, mens de andre enten er ude eller får læst historie i mindre grupper. Klokken 13 holder de voksne pause på skift dog vil der torsdag og fredag blive vist en kort film på 30 min. for de børn der ikke sover, for at de voksne kan holde en fælles pause. 

Afhentning af børn

Ca. kl. 14.30 spiser vi eftermiddags mad. Det er vigtigt at I siger farvel til en voksen så vi ved hvem der er blevet hentet. Har børnene legeaftaler, eller bliver hentet af andre, vil vi gerne have i skriver det i forældrekalenderen i garderoben.

Tøj til forår og efterår Her finder I vore anbefalinger for for- og efterårs sæsonen. Alle børn skal have følgende tøj med i børnehaven hver eneste dag. • Fleecetrøje • Gummistøvler • Regntøj: Vi anbefaler en stærk og let kvalitet. Regnbukserne skal være med intakte elastikstropper i benene ellers får børnene våde tæer. Der skal være hætte på regnjakken. OBS:  Det er vigtigt, at regntøjet ikke er for tungt, da børnene ofte skal have det med i rygsækken. • Let jakke, som barnet selv kan lukke. • Gode løbesko med ”velco” lukning. • Bomulds elefanthue Vi gør meget ud af at lære børnene selv at tage deres tøj af og på. Derfor skal der kun hænge det allermest nødvendige på deres garderobeplads. Vi elsker, når der er navn i tøj og sko. Vintertøj. Vi vil ønske, at I forældre vil rette jer efter denne vintertøjs anbefaling. Alle børn skal have følgende tøj med i børnehave hver eneste dag: Fleecetrøje Vinterstøvler, gerne Goretex med velcolukning. Tænk på at de også gerne må være selvhjulpne. Flyverdragt med hætte og lommer, gerne af en rigtig god kvalitet. Stropperne i benene skal være intakte ellers får børnene våde støvler Vanter, ikke fingervanter. Lange vandtætte LUFFER er allerbedst at holde varmen i. Meget gerne to par luffer, så der er et par ekstra til at skifte med. Elefanthue af enten fleece eller uld. Når, det bliver rigtig koldt, anbefaler vi også, at børnene har uldsokker og uldundertøj med lange ben og lange ærmer. Vi gør meget ud af at lære børnene selv at tage deres tøj på, derfor skal der kun hænge det allermest nødvendige på deres garderobe plads. Når I kommer om morgenen beder vi jer sørge for at : Flyverdragten skal hænge på krogen Vanterne skal enten hænge fast på flyverdragten eller ligge i lommerne Fleecetrøjen skal ligge i rummet over krogen Støvlerne (med evt. uldsokker) skal stå på støvlehylden Hvis jeres barn har jakke på til og fra børnehave, skal I ligge den op i kurven, så den fylder så lidt som muligt. I har endvidere selv ansvar for følgende: at tage eventuelt våde støvler og vådt vintertøj med hjem om eftermiddagen, så det kan være helt tørt til næste morgen. Vi har dårlig plads til at tørre alt tøjet efter en regnvejrsdag. Herudover skal de have nødvendigt skiftetøj liggende i garderoben. Hvis I vil være så søde at overholde disse få og enkle regler, så vil vi gøre vores bedste, for at vi alle kommer igennem den dejlig og spændende, kolde og våde vintertid med varme tæer og godt humør.

Venlig hilsen personalet Æbelø

Sommertøj Så er det endelig blevet dejlig sommer og vi vil ønske at I forældre vil rette jer efter denne tøj- og udstyrs-anbefaling. Vi anbefaler: • En rygsæk af stærk og god kvalitet. Spørg eventuelt personalet i børnehaven. • Madkasse som barnet selv kan åbne og lukke (den må ikke være for stor) • Drikkedunk med vand aldrig saft eller juice. Brug en ganske almindelig plastik sodavandsflaske med skruelåg. Alle børn skal have følgende liggende i børnehaven hver eneste dag. • Let jakke, som barnet selv kan lukke • Tynde lange lærredsbukser (det er ikke rart at gå i brændenælder med shorts eller kjole) • Tynd langærmet bomuldstrøje eller cardigan (til beskyttelse af sol på armene) • Gode løbesko med ”velco” lukning • Kasket eller sommerhat • Gummistøvler • Regntøj: Vi anbefaler regntøj af en stærk og let kvalitet. Spørg eventuelt ledelsen i børnehaven. Regnbukserne skal være overalls med intakte elastikstropper i benene ellers får børnene våde tæer. Der skal være hætte på regnjakken. OBS: Det er vigtigt, at regntøjet ikke er for tungt, da børnene ofte skal have det med i rygsækken. • Let Fleecetrøje med lynlås, som kan lynes helt op og i. Vi gør meget ud af at lære børnene selv at tage deres tøj af og på. Derfor skal der kun hænge det allermest nødvendige på deres garderobeplads. Det er rigtig godt, hvis det tøj børnene har på er noget, som er let for dem selv at iføre sig. Vi elsker, at der er navn i tøj og sko. Solcreme: Det er jeres ansvar at smøre jeres barn ind i solcreme, inden de møder i børnehave. Hvis I vil være søde at overholde disse få og enkle regler, så vil vi gøre vores bedste, for at vi alle sammen kommer godt igennem, den dejlige danske sommer. Venlig hilsen personalet